Po letu in pol spopadanja z epidemijo je bil čas, da ponovno oživimo izvajanje projekta, ki ga na kratko imenujemo kar prakse v tujini. Interes med dijaki je bil ogromen, tako da je v začetku šolskega leta odšlo v tujino kar 20 dijakov.

V drugi polovici avgusta smo se prvič nasploh podali na Ciper. Nastanitev v apartmajih in nekoliko drugačna delovna mesta so nam bila v izziv. Praksa je potekala v biokemijskih laboratorijih, spoznali pa smo tudi delo v tamkajšnji lekarni in njihov zdravstveni sistem. Kako so izkušnjo doživele dijakinje?

V začetku septembra je odpotovala v Brago na Portugalsko največja skupina dijakov doslej. Prakso v tamkajšnji lekarni je opravljalo 12 farmacevtskih tehnikov, z izzivi portugalskega laboratorija pa sta se soočili dve dijakinji kemijskega tehnika. Kaj so dijaki povedali o praksi?

Sara Matjašec, farmacevtski tehnik:

Mobilnost si bom najbolj zapomnila po novih prijateljih in ljudeh, ki sem jih tam spoznala, po sončni Bragi, po lekarni Alvim, kjer sem opravljala prakso, po izletu v Lizbono, Viana do Castelo ter Fatimo, po gostoljubnih in zelo prijaznih gostiteljih – tako v hotelu, kot v BragaMob ekipi, po Portugalcih samih, ki so nas z izredno velikim veseljem sprejeli v njihovo deželo ter bili prilagodljivi in strpni tudi glede jezika; po privlačnih natakarjih, po zabavnih vožnjah do lekarne pa nazaj z našimi prevozniki iz BragaMob team, po zanimivih večerih s fanti iz Slovenije, po zelo nizkih cenah v trgovinah ter navsezadnje tudi po piščancu in rižu, ki ga na Portugalskem zagotovo ni manjkalo. Naučila sem se načina dela v portugalskih lekarnah, tudi nekaj portugalskih besed in da se delo da opraviti tudi, če ga opravljaš bolj na »easy«, kot to delajo Portugalci. Imela sem možnost izpopolniti svoje znanje angleščine in način sporazumevanja z ljudmi, ki govorijo samo portugalski jezik. Sedaj lahko primerjam delo v lekarni v Sloveniji ter na Portugalskem. Delo je v Sloveniji veliko bolj organizirano – zdravila se zlagajo po datumih in ločeno (primer: narkotiki v posebni omari), sprejem pošiljke zdravil se naredi takoj, na Portugalskem je v lekarnah veliko kozmetike, kar je pri nas moč zaslediti v drogerijah in ne toliko v lekarnah. V Sloveniji se veliko bolj loči delo magistra farmacije in farmacevtskega tehnika kot na Portugalskem. Presenečena sem bila, ko sem v lekarni na polici zasledila testenine, ko sem videla količino stvari za dojenčke in da je njihova magistralna receptura veliko manj »organizirana« in pospravljena kot v Sloveniji.

Nasploh so me presenetile nizke cene in prijaznost Portugalcev. Prvič v življenju sem letela z letalom, poskusila njihove sladice in stala v Atlantskem oceanu. Nisem pričakovala, da bom tam srečala Slovence in da bo hrana tako sladka. Vedno sem si želela videti Lizbono, obalo Atlantskega oceana in izkusiti Erasmus+ mobilnost. Mobilnost je vplivala na mojo samozavest in samostojnost, saj si želim v poletju sama s prijatelji potovati kam v tujino; kar si prej ne bi upala. Pomembno mi je bilo, da sem lahko to izkušnjo delila s prijatelji, saj brez njih zagotovo ne bi bilo enako.

Spoznala sem tudi, da niti čas, v katerem živimo, ne more pokvariti vzdušja, če si obkrožen z ljudmi, s katerimi ti je lepo.

Vse izjave dijakov si lahko pogledate v naslednjem videu:

(Visited 60 times, 1 visits today)