Delo v lekarni na Malti

Prakso sem opravljal v lekarni v središču San Gwanna, kar je razlog za visoko obiskanost. Izjemno pogosto prejemajo klice strank glede prevzema in naročila zdravil ter drugih izdelkov. Precej večji delež kot je delež zdravil, predstavljajo lepotni izdelki, izdelki za nego telesa in obraza, parfumi in tudi ličila. Najdejo se izdelki znanih firm, ki jih dobimo tudi v slovenskih lekarnah, kot sta Nivea ter Eucerin.

V tej lekarni so bila vsa zdravila zložena po kategorijah glede na način uporabe, npr. zdravila za suhi kašelj, za kašelj z izmečkom, kapljice za oči itd. Ta so bila naprej razporejena glede na mednarodno nelastniško ime (po imenih zdravilnih učinkovin) in ne po lastniških imenih.

Zanimivo je bilo tudi, da tablete štejejo in ne izdajo vedno cele škatlice. Vsako zdravilo, ki je bilo odprto, je bilo prečrtano preko ovojnine z vsake strani. Vsem odprtim zdravilom sem moral ročno prešteti preostale tablete in jih zapisati na list papirja ter jim prišteti število tablet vseh ostalih enakih zaprtih zdravil. Število tablet se je preverjalo dokaj redno in je bilo preverjeno vsakič, ko je nadomestni farmacevt odšel.

Po končani praksi lahko rečem, da so razlike med našimi in njihovimi lekarnami precej velike. Ne nosijo plaščev kot v Sloveniji in tudi način dela je veliko bolj sproščen kot pri nas.

Nino Mešič, 4. bFT

Zdravila na Malti

Na Malti prevladujejo že gotova zdravila. V manjšini najdemo kakšna  galenska in pa zdravila rastlinskega izvora. Večino izdelkov v moji lekarni je bilo uvoženih iz Anglije, saj sami nimajo razvite te industrije. Našel pa sem tudi par Krkinih zdravil. Velika večina zdravil brez recepta je v prostem dostopu strankam. Tista zdravila, ki so na recept, pa se nahajajo pod pultom. Homeopatije v moji lekarni ni bilo in tudi v vseh drugih ne. V lekarni imajo tudi oddelek za pribor za nego in higieno. To so na primer ščetke, zobne paste, plenice, vlažilni robčki…. Prodajo pa tudi veliko prehranskih dopolnil, manj pa rastlinskih pripravkov.

Žiga Čede, 4. bFT

Zdravstvo na Malti in cene zdravil

Na Malti imajo v sklopu lekarn zdravniške ordinacije in nimajo zdravstvenih domov v posameznih večjih krajih, kot imamo to v Sloveniji. Imajo pa eno veliko bolnišnico, v centru Malte, kjer se opravljajo zahtevnejše operacije, posegi in porodi. Ob lekarni, v kateri sem opravljala prakso, dela v ambulantah okoli 16 zdravnikov in zdravnic, ki se vsak dan menjavajo in so specializirani vsak na svojem področju. Imena vseh zdravnikov, njihovo področje specializacije in dnevi, kdaj so na voljo v lekarni, so prav tako napisana na tabli pred vhodom v lekarno. Preden želijo pacienti obiskati določenega zdravnika v lekarni, morajo poklicati v lekarno, da se naročijo. Ob prihodu v lekarno povedo svoje ime in priimek, zakaj so prišli in, če gredo k specializiranemu zdravniku, plačajo »clinic fee« – pristojbino za kliniko, ki znaša 3€, nato pa jih napotijo v drugo nadstropje na pregled. Ko s pregledom končajo, jim zdravnik predpiše zdravila, ki jih nato v prvem nadstropju, v lekarni, kupijo.

Zdravila na recept morajo pacienti v celoti plačevati. Če pridejo pacienti, ki ne potrebujejo celotnega pakiranja z vsemi tabletami, vzame magister farmacije iz škatle potrebno število tablet in jih izda, prav tako, glede na to zmanjšano količino, zmanjša ceno. Ostale tablete se vrnejo v ovojnino in se ustrezno označijo, da ne bi pri ponovni izdaji prišlo do zamenjave odprte škatle z novo.

Tudi na Malti se najdejo zdravila slovenskih proizvajalcev, npr. Krke, cene pa se od naših precej razlikujejo. Primerjava nekaterih zdravil, ki se dobijo tako na Malti kot pri nas, je pokazala, da so cene na Malti tudi 40 % nižje.

Ana Škorjanec, 4. a

Prosti čas

Prosti čas smo preživljali z ogledi po Malti, odšli smo v glavno mesto Valetto in v Msido, katere glavna značilnost je, da se lahko samo prebivalci po njej vozijo z avti in nima trgovin. Z ladjico smo se popeljali po zalivih treh mest ter si jih ogledali z morja. Ogledali smo si tudi njihov nacionalni akvarij in Popeye village. Večino prostega časa pa smo preživeli v Sliemi, kjer smo bili nastanjeni.

Karmen Arnšek, 4. bFT

(Visited 70 times, 1 visits today)