Po treh letih uspešnega sodelovanja v projektih Erasmus+, ki jih imenujemo kar Prakse v tujini, je razglašena pandemija ustavila tudi izvajanje mobilnosti. Zadnja skupina dijakov je prakso na Malti opravljala konec februarja in v začetku marca 2020.

V času odhoda so se okužbe s koronavirusom začele širiti v Italiji, vendar ob odhodu iz letališča Trst nismo imeli posebnih težav in nismo bili deležnih posebnih varnostnih ukrepov. Razmere so se iz dneva v dan spreminjale in zaostrovale, tako da smo se po dveh tednih bivanja na Malti raje vrnili preko Budimpešte. Kljub vsemu smo mobilnost uspešno izvedli.

Ko smo prišli na Malto, je Italija imela že velike probleme s COVID-19. Tudi na Malti se je čutila zaskrbljenost – ljudje so kupovali razkužila in maske in hitro jih je zmanjkalo po vseh lekarnah. Prepovedali so tudi prihod robe iz Italije na Malto. Po vseh lekarnah so bila opozorila, naj s stranke s simptomi, kot so kašelj in vročina, ostanejo doma, če so bili v zadnjih 14 dneh na Kitajskem. Na Malti v času naše mobilnosti še ni bilo potrjenega primera COVID-19, prvi primer se je pojavil kmalu po naši vrnitvi domov.

Karmen Arnšek, 4. bFT

(Visited 20 times, 1 visits today)